Asuminen ja ympäristö
Asuminen ja ympäristö
Vuodet 2015-16 Vantaalla kiinnitettiin erityistä huomiota puroihin ja jokiin ja 2017 kiinnitetiin metsiin.
Hakunilan ja Kivistön alueiden metsäsuunnitelmat on päivitetty. Lähimetsävuoden aikana kouluja ja päiväkotia tutustutettiin omiin lähimetsiinsä ja pohditaan, miten metsäkysymykset otettiin esille kaavoituksessa, asutuksen läheisten metsien hoidossa, puistojen suunnittelussa ja rakentamisessa, vapaa-ajan vietossa ja liikunnassa. Lähimetsien teemavuosi kytkettiin myös Suomi 100-juhlavuoteen.
Kaavoitus ja maankäyttö
Mihin suuntaan haluat Vantaan kehittyvän? Millainen on tulevaisuuden hyvä kotikaupunki?
Maapolitiikassa Yrityspalvelut vastaa kaupungin omistamien maiden kehittämisestä ja osallistuu yleis- ja asemakaavoitukseen sekä palveluverkon suunnitteluun, kaupungin maa- ja asuntopolitiikkan toteuttamiseen sekä tonttien myynnistä vastaamiseen.
Yrityspalvelujen tonttiyksikön maankäyttöinsinöörit ja -teknikko hoitavat maanomistajalle kuuluvia tehtäviä: maan ostaminen, myyminen ja vuokraaminen, rajanaapurin suostumukset, maankäyttöluvat tonteille (yleisten alueiden luvat kuntatekniikan keskuksesta),rasite- ja yhteisjärjestelysopimukset tai katualuekorvaukset. Viihtyvyyteen ja naapurisopuun voimme kaikki vaikuttaa!
Kadut Vantaalla on katuja ja kevyenliikenteen väyliä yhteensä noin 1500 kilometriä. Katuverkostoa korjataan ja rakennetaan vuosittain noin 30 miljoonalla eurolla ja ylläpidetään noin 10 miljoonalla eurolla. Se laajenee vuosittain noin 20 kilometrillä. Uudet, valmistuneet kadut luovutetaan rakennustoimien jälkeen kadunpitoon, jonka jälkeen kadunpito vastaa katujen päivittäisestä hoidosta ja kunnossapidosta. Kadunpitoon tulee satsata. Tien pinnat asuialueilla on päästetty huonoon kuntoon. Eikä kyse ole vain routavaurioista. Teiden hyvä kunto lisää liikenneturvallisuutta.
Vantaalla on viheralueita katuviheralueet mukaan lukien noin 3 000 hehtaaria.
Liikenne Vantaa sijaitsee valtakunnallisten pääväylien, kansainvälisen lentokentän sekä kauko- ja lähiliikenteen rautateiden solmukohdassa. Monipuoliset liikenneyhteydet mahdollistavat sujuvat matkaketjut metropolialueen sisällä sekä muualle Suomeen ja ulkomaille.
Liikennesuunnittelun tehtäviin kuuluu: Yleiskaavassa esitettävät liikenneverkoston pääyhteydet, Asemakaavoituksen yhteydessä tehtävä liikenteen suunnittelu, jossa määritellään yksityiskohtaisemmin liikenteen tarpeet ja tilavaraukset, Liikenteen ohjaussuunnitelmat (liikennemerkit, tiemerkinnät ja viitoitus), Liikenteen yleispiirteiset suunnitelmat, liikenneselvitykset ja -ennusteet, Kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen, Joukkoliikenteen kehittäminen yhteistyössä HSL:n kanssa, Liikenneturvallisuuden seuranta ja kehittäminen, Liikennemäärien seuranta katuverkolla, Liikennemelu- ja ympäristöhaittojen selvittäminen, Rakennuslupalausunnot, Liikenteen osoiteviittaluvat, suurten liikennejärjestelyjen tilapäiset luvat.
Palautteita kaduista ja viheralueista kannattaa antaa ensisijaisesti palautelomakkeen kautta.
Koira-aitaukset Vantaalla on tällä hetkellä 25 koira-aitausta eri puolilla kaupunkia ja yksi koirien uimaranta. Vantaan liikuntapalveluiden ylläpidossa on kolme koiralatua, joissa voi hiihtää koiran kanssa. Ladut sijaitsevat Hakunilassa, Ruskeasannalla ja Petikossa. Itselläni oli kaksi karkeakarvaista mäyräkoiraa ja käytimme pientä Rajakylän koira-aitausta tai Länsimäen suurta koira-aitausta, jossa kävijöitä on eri puolilta Vantaata ja Helsinkiä. Länsimäentien muutostyöt eli tuleva ratikka ei saa vaikuttaa koirapuiston pienentämiseen. Liikennemäärä Länsimäentiellä on lisääntynut merkittävästi Vuosaaren sataman ja Kehä II muutostöiden jälkeen. Tiellä liikkuu paljon isoja rekkoja.
Rakentaminen Kosteusriskien hallinta on rakentamisen suunnittelun ja toteuttamisen tärkeä vaihe. Sisäilmaongelmien ehkäiseminen alkaa jo rakentamisen alkumetreistä, tilaamisesta alkaen. Nykyään Vantaalla vaaditaan kosteudenhallintaselvitys, joka on esitettävä jo rakennuslupahakemuksen liitteenä. Koskee erityisesti ennakko-ohjaukseen tulevia Vantaan rakennuslupajaoston päätettäväksi meneviä rakennushankkeita sekä julkisen rakentamisen hankkeita.
Ympäristöpalvelut Pohjavesi on tärkeimpiä luonnon tarjoamia ekosysteemipalveluita, ja puhdas vesi on arvokas luonnonvara. Vantaan alueella pohjaveden suojelusuunnitelmat on laadittu Lentoaseman ja Fazerilan pohjavesialueille. Itse asun Fazerilan lähinaapurustossa ja seuraan sen luontoon laskemia hulevesiä. Lähimetsän ojien väriin ja hajuun on puututtu, puhdistamiseen kiinnitety huomiota. Vantaan kaupungilla on hulevesiohjelma, jossa on tietoa kaupungin asukkaille hulevesistä ja niiden hallinnasta.
Vantaalla ja muualla pääkaupunkiseudulla ilmanlaadun seurannasta, tutkimuksesta sekä suunnittelusta huolehtii HSY yhteistyössä kaupunkien ympäristökeskusten kanssa. Merkittäviä ilmanlaatua heikentäviä tekijöitä Vantaalla ovat katupöly ja pakokaasut. Katujen kuntoon on kiinnitettävä huomiota terveys- ja turvallisuussyistä!
Vantaalla asumisviihtyvyyden ja terveyden edistämiseksi melua torjutaan pääasiallisesti liikennesuunnittelun ja kaavoituksen keinoin. Porvoon moottoritien kupeessa Rajakylän Latupuistoon haluttiin alunperin hiihtolatu jnyttemmin siinä on kevyenliikenneväylä, joka palvelee monipuolisia liikkujia. Tämän kustannuksena metsäkaistaleesta kaadettiin paljon havupuita, jotka ovat toimineet meluvallina ja myös liikennepäätöjen esteenä. Itse asun puiston reunalla ja ikäväkseni etenkin melu on lisääntynyt meluvallista huolimatta. Meidän tulee huomioida kaavoja hyväksyttäessä, että riittävä ala metsää säilyy asuntoalueen ja varsinkin vilkkaiden liikenneväylien välissä.
Arjen ympäristöteot Meistä jokainen voi vaikuttaa kestävän kehityksen toteutumiseen päivittäisten valintojemme kautta. Jätteen määrän vähentäminen, lajittelu, tavaroiden kierrätys ja energian säästö ovat tunnetuimpia arkipäivän kestävän kehityksen toimintatapoja. Toimikaamme niin ettei luonnon kantokyky vaarannu!